METRO.HU 13-14 2023. JÚNIUS 28.- JÚLIUS 25. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin Superbrands Superbrands díjas a METRO márka A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK A tökéletes pecsenyelé Jus, ahogy mi készítjük Menjünk ki a szabadba! Terasz-tippek Fehérmártás nyárra hangolva Velouté hal alapléből METRO Fenntartható Gasztronómia Az idei példaképek
20 PETARTRATE OKLEVEL 2 METRO Chef INTERME METRO DARATO MONT GRATULALLINE METRO ATAM TRU RO Chef METRO METRO ME METRO METRO A szakértők egyetértenek abban, hogy a vendéglátás- ban és az élelmiszeriparban a fenntarthatósági fordulat elkerülhetetlen. De amíg a ,,hogyant” illetően rengeteg a bizonytalanság, a ,,mikorról” tudható, hogy ez egyre kevesebb időt jelent. Hogy segítsük az átállást, a met- ro.hu honlapon (a katalógusok között) már elérhető a fenntarthatósági fordulathoz módszertani útmutatót nyújtó „Az Én fenntartható éttermem” című e-book! MF A Gasztroakadémián tanácskozással és a díjátadóval párhuzamosan zajlott a „Heti egy húsmentes nap” kam- pányhoz kapcsolódó Séf the World környezetvédelmi vetélkedő záró főzőshowja a Magyar Természetvédők Szövetsége és a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők METRO Chef FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIA METRO TRO METRO ETRO DÍJAKKAL ÜNNEPELTÜK A FENNTARTHATÓ GASZTRONÓMIÁT A tavaly útjára indított METRO Fenntartható Gasztronómiai Díjat 2023-ban személy kategóriában Szöllősi Réka független élelmiszerpolitikai elemző, Vendéglátóhely kategóriában a ,,The Planteen” vegán kantin, szervezet kategóriában pedig a Dabasi Intézményfenntartó Központ nyerte el. A fenntartható gasztronómiában élen járók munkáját méltató díjat június 8-án aktuális fenntarthatósági témákat körüljáró szakmai fórum keretében adtuk át. CLEVE PATIEN METRO Országos Szövetsége szervezésében, a METRO támo- gatásával. A Gasztroakadémia konyhaállásaiban 7-10. osztályos diákok mutatták be, hogyan készítenek el egy, a kortársaik körében népszerű fogást hús nélkül, fenntartható módon. A fórumon olyan témák is terítékre kerültek, mint a jövő potenciális fehérje- és proteinforrásául szolgáló gasztronómiai felhasználású rovarok fo- gyasztása, a közétkeztetés modernizálása és fenn- tarthatóvá tétele, az élelmiszeripar legújabb nagy do- básának számító upcyckling termékek térhódítása vagy a vendéglátóipar számára elérhető tiszta energiák kérdése. WWW.METRO.HU
METRO FENNTARTHATO GASZTRONÓMIA DIJ SZEMELY KATEGORIA 2023 A délelőtti szakmai programot egy kerekasztal- beszélgetés zárta: Bíró Lajos (Buja Disznók), Pal- lag Dávid (Rutin Gasztrolubickoló) és Zsolnay Gergely (The Planteen) saját tapasztalataikkal szemléltették a fenntartható gasztronómia gya- korlatának kihívásait és szépségeit. Három külön- böző karakter és gasztronómiai szemléletmód vi- lágította meg a fenntarthatóság egy-egy oldalát, optimista és pesszimista válaszokat egyaránt adva a felmerülő kérdésekre. 3 A programot a METRO Fenntartható Gasztronómia Díjak átadása koronázta meg, melyben részben a ta- valyi díjazottak is közreműködtek: Zoltai Anna KÖZ- SZÖV-elnök, valamint a Növényi Konferencia szer- vezői nevében Bergovecz László és Miskolczi István (ő a szintén tavaly díjazott, most megújult Veganee- ta étterme nyitása miatt nem tudott jelen lenni az eseményen). Maga a díj üveg emlékplakettből és Deák Zsuzsanna iparművész műhelyéből származó egyedi üvegtálból áll. A díjra a felterjesztést és a kiválasztást a METRO szakembereiből és a korábbi díjazottakból álló bizottság végzi. 2023-ban a METRO Fenntartható Gasztronómia Díj személy kategóriájában Szöllősi Réka élelmiszerpolitikai elemzőt ismerték el, aki hiteles előadásaival, írásaival és kommunikációval támogatja a fenntartható gasztronómia ügyét. A vendéglátóhely kategória díjazottja a The Planteen, az első növényi alapú kantin lett, ahol a működést a veganizmuson túlmutató fenntarthatósági elvek szabályozzák. A szervezet kategóriában a Dabasi Intézményfenntar- tó Központot emelték ki, a dabasi svédasztalos menza bevezetéséért. Gratulálunk a díjazottaknak! A fenntarthatósági fordulathoz segítséget nyújtó digitalis kézikönyvünk elérhető a metro.hu oldalon a katalógusok között. METRO