METRO.HU 1 2024. JANUÁR 2-31. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin Ha január, akkor 2023 StarStore Ev Kereskedője A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Veganuár! A vegán kihívás lehetőségei Készülünk a Sirha- expóra! 3 nap, 314 program a METRO-szigeten AZ ÉV NAGYKERESKEDELMI ÜZLETLÁNCA Superbrands Jó árakkal a minőségi menzáért Ajánlatok kantinok számára Receptek téli vitamin- kúrához Szín- és ízkavalkád hús nélkül
HASZNÁLD KI A VEGANUÁRT! A Veganuár a ,,vegán január” szóösszetétel rövidítése. A vegán életmód kipróbálására biztató kezdeményezés 2014- ben Angliából, egy nonprofit szervezettől indult útjára (Veganuary néven), Magyarországra pedig 5 éve gyűrűzött be a harminc napos kihívás – nálunk a Prove.hu karolta fel. A kihívás lényege, hogy egy hónapon keresztül a résztvevő nem fogyaszt állati eredetű élelmiszereket, és nem használ állati eredetű hozzávalókattartalmazó termékeket. Hiszed vagy sem, már egyetlen hónap életmódváltásnak is van érzékelhető hatása a környezetre és az egészségre nézve. Elmondjuk, miért érdemes nem-vegán konyhával rendelkező vendéglátósként Neked is szerepet vállalnod az év eleji kampányban! MERT TRENDI! A vegán és a flexitáriánus étkezés, valamint a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások és élelmiszeripar évek óta erősödő, egyre nagyobb piacot teremtő trendet jelen- tenek a világban és hazánkban egyaránt. A Veganuár kihívásnak 2023-ban körülbelül 55.000 regisztrált résztvevője volt Magyarországon, de szép számmal akadtak olyanok is, akik nem csatlakoztak az erre a célra indított támogató platformhoz, hanem saját elhatározásból teljesítették a küldetést. A Veganuár- hoz kapcsolódó bejegyzések, cikkek, megosztások év elején fő témái a közösségi médiának és a tömegmé- diának egyaránt. Mivel a Veganuár nem elköteleződés, hanem kihívás, széles tömegeket képes megszólítani. A Veganuárhoz vegán kínálattal csatlakozó vendéglá- tóhely kommunikációs előnyre tesz szert a kihívást vállalók elérésében. 2 MERT JÓ A BOLYGÓNAK! A hús- és tejipar egyike a leginkább környezetterhe- lő iparágaknak: a mezőgazdasági területek 70 %-a (a hasznos talajterületek 30%-a) szolgálja ki valamilyen módon a haszonállatok tartását (legelőként vagy ta- karmánytermesztésre), és az öntözés-itatás révén egy kiló hús előállításához akár 100 ezer liter vízre is szükség lehet (míg ugyanennyi búzához pusztán ezerre). Egy 2006-os jelentésben az ENSZ megálla- pította, hogy az élelmiszertermelés céljából történő állattartás több üvegházhatású gázt termel, mint a világon az összes autó és teherautó együttvéve. A vi- lág hústermelése 2050-ig várhatóan a duplájára fog nőni – ezzel az irammal a bolygó nem lesz képes lépést tartani. A vegán alternatívák mindenképpen lassítják a káros tendenciákat. WWW.METRO.HU