METRO.HU 4 2024. ÁPRILIS 2-30. METRO NAGYKERESKEDELEM 2023 StarStore Ev Kereskedője AZ ÉV NAGYKERESKEDELMI ÜZLETLÁNCA Superbrands Gasztro magazin A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK A szállóvendégek kedvenc étkezése Legyen élmény a reggeli! Bazsalikomos karfiolleves Egy zero waste recept Gyerünk a szabadba! Nemcsak terasz, életérzés Böjtbarát káposzta Könnyű, citrusos leves
A NAP LEGFONTOSABB ÉTKEZÉSE – A SZÁLLODÁKBAN A köztudatban a reggeli a nap legfontosabb étkezéseként él – ennek ellenére a hétköznapokban sokan hanyagolják. Annál nagyobb becsben tartják a szállásvendégek: ők a reggelit nemcsak táplálékbevitelre, hanem önkényeztetésre, új ízek felfedezésére használják. NAGYOBB VÁLASZTÉK, NAGYOBB ÉLELMISZERBIZTONSÁG Természetes fejlődési folyamat, hogy az élelmiszer-intoleranciával vagy élelmiszerallergiával élő vendégek részére nyújtott, bizton- ságosan fogyasztható ételkínálat egyre szélesebb körben elérhető a szálláshelyeken. LOKÁLIS KÍNÁLAT, MINT HOZZÁADOTT ÉRTÉK Új trendként van jelen az a korábban csak elszórtan tapasztalható kezdeményezés, hogy a reggeli svédasztalon egy „lokális sarkot” tartanak fenn a helyi specialitásoknak, hagyományos helyi ízeknek a szálláshely közvetlen közeléből származó alapanyagokból és ter- mékekből válogatva. A lokális kínálat megléte a fenntarthatóságot erősíti. TÁVOL-KELETI VENDÉGEKNEK TÁVOL-KELETI ÍZEK A turizmus újbóli fellendülésének köszönhetően hazánkba hosszas kihagyás után a Távol-Keletről ismét érkeznek turisták. A japán és kínai vendégek ízek iránti nyitottságára és felfedező kedvére nem lehet panasz, ám reggelijük kifejezetten visszafogott, és a nap első étkezése során örömmel fogadják az általuk megszokott ízeket: a távol-keleti teákat, leveseket, fermentált zöldségeket. MI LETT VELED, BRUNCH? A brunch tündöklésének a pandémia átmenetileg véget vetett, ám 2023 nyarától a kötetlen munkaidőben dolgozó, jól szituált „Z” ge- nerációs fiatalok igényeire reagálva – újra berobbant a kései, kiadós, ráérős reggeli trendje, Budapesten már vannak olyan éttermek, melyek büszkén kommunikálják, hogy egész nap reggelit kínálnak! ÉLMÉNY REGGELIRE Mint az éttermekkel szemben támasztott elvárásokban általá- ban, a reggelinél is felbukkan az élménykeresés igénye a vendég részéről. Ezt az igényt szolgálják ki többek között az úgynevezett live station-ök, melyek lehetőséget adnak arra, hogy a vendégnek egyedileg készítsék el a reggelijét: tojásételeket, meleg fogásokat, smoothie-kat. GABONAPELYHEK HELYETT SUPERFOODOK Az egészséges étkezés elterjedésével párhuzamosan a gabona- pelyhek háttérbe szorultak a reggeliztetésben, s helyüket átvették a müzlik és granolák, ezek a magas rosttartalmú reggeli super- foodok, melyeket magvakkal, aszalt gyümölcsökkel megszórva fogyasztanak a vendégek. A tej mellett pedig magától értetődően felsorakoznak a növényi italok is. RUSZTIKUS TÁLALÁS, REGGELI KOSÁR A kis vidéki szálláshelyeken egy kedves reggeliztető trend bukkant fel: a helyi termékekből válogatott reggeli kosár. A reggeli kínálóasz- talon megjelentek a lédig pástétomok, szendvicskrémek, vajak és lekvárok. Változik a felvágottas kínálótál is, a korábbi szimmetrikus rendezettséget az egyre inkább a rusztikusan egymásra halmozott szeletek kócos bája váltja fel. 2 WWW.METRO.HU