METRO.HU 8 2024. AUGUSZTUS 1-31. METRO NAGYKERESKEDELEM 2023 StarStore Ev Kereskedője AZ ÉV NAGYKERESKEDELMI ÜZLETLÁNCA Superbrands Gasztro magazin A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Küszöbön a menzaforradalom A jövő menzája egészséges és fenntartható Zsenge borsófőzelék Se tej, se glutén, csak a zöldségek üde ízei Kultikus gyorsétel növényi alapon Vegán gyros tál Konyhakész megoldások Kantinoknak ajánljuk
FENNTARTHATÓ, EGÉSZSÉGES MENZÁK DÁVID-DOBOS ZSÓFIA a METRO fenntartható Gasztronómia Díjjal. A METRO Fenntartható Gasztronómia Díj személy kategóriájának díjazottjával, Dávid-Dobos Zsófiával, a Hungast vezető dietetikusával és a KÖZSZÖV alelnökével beszélgettünk a küszöbön álló menzaforradalomról. MILYEN LÉPÉSEK, ÁLLOMÁSOK VEZETNEK EGY FENNTARTHATÓ KÖZÉTKEZTETÉS FELÉ, ÉS HOL TARTUNK MOST? Jelenleg a közétkeztetés akkor is a legfenntarhatóbb étkezési forma, ha hozzá se nyúlunk a működéséhez: hagyományokra épül, támogatja a „helyi” és szezonális élelmiszerek felhasználását. Faj- lagosan alacsony csomagolóanyag-igény jellemzi, és alacsony az egy főre jutó fajlagos energiafelhasználás is. Többutas eszközöket alkalmazunk az ételek kiszállításához, és úgyszintén többutas eszközöket az elfogyasztásukhoz. Két fő fejlesztési iránya van a fenntarthatósági fejlesztéseinknek: az egyik az ételhulladék csökkentése, a másik pedig az egészségesebb és fenntarthatóbb alapanyagok használata a húsfogyasztás csökkentése mellett. Az ételhulladékot úgy tudjuk leginkább csökkenteni, ha a fogyasztói igényeket beépítjük a szolgáltatásunkba. Az elmúlt évek tapaszta- lata azt mutatja, hogy a szabadszedéses menza elégedetté teszi a fogyasztót, miközben az élelmiszerhulladékot is radikálisan csökkenti. Az alapanyagok tekintetében viszont a helyi termékek felhasználása csak a kisebb konyhák esetében oldható meg. HOGYAN LEHET BECSEMPÉSZNI A KÖZÉTKEZTETÉSBE A GASZT- RONÓMIÁBAN EGYRE NAGYOBB SZEREPHEZ JUTÓ ÉLMÉNYKE- RESÉST? Ahhoz, hogy élménnyé váljon az evés, nemcsak egy finom és szé- pen feltálalt étel kell, hanem kellemes környezet és idő az elfo- gyasztására. Az iskolák étkezői kicsit senki földjének számítanak, mert bár az épületegység részei, mégsem jelentkezett fenntartói oldalról igény ezek felújítására. Az osztályok egyre magasabb létszámúak, az étkező egyre szűkösebb, egyre kevesebb idő van. Az ebédszünet nincs beépítve a tanrendbe, lecsipett tízpercek, egy-egy hosszabb szünet áll csak rendelkezésre, ami nem elég ahhoz, hogy az ember nyugodt körülmények között ebédeljen. Közösségi élménnyé kellene válnia az étkezésnek, ahol színes, tágas, világos terek veszik körül a gyerekeket! AZ UTÓBBI ÉVTIZEDEKBEN LEZAJLOTT EGY GASZTROFORRADA- LOM. VAN ESÉLY MENZAFORRADALOMRA IS? Azt gondolom a menzaforradalom” szükségszerűen bekövet- kezik, mert elkerülhetetlen ahhoz, hogy a közétkeztetés ki tudja szolgálni a vele szemben támasztott igényeket, és így elláthas- sa feladatát a jövőben is. A mostani rendszer alapjait egy olyan korban fektették le, amely a mai fogyasztói szokásokkal már nem kompatibilis, nem kérdés tehát az, hogy változtatásokra van szükség. Nyilván nem kapkodva, csakis átgondolt, indokolt lépésekkel van értelme kezdeni mindezt. A rendszer nagy és ösz- szetett, tyúklépésekben tudunk haladni, de minden apró újítás, reform eredményt fog hozni – bízunk benne, hogy legkevesebb 3-5 éven belül már más szemmel nézhetünk a közétkeztetésre! Ez a cikk egy rövidített változata az interjúnak, amit Dávid-Dobos Zsófiával készítettünk. Az anyag teljes terjedelmében a blogun- kon olvasható! metro.hu/blog/jovo-menzaja 2 WWW.METRO.HU