METRO.HU 11-12 2023. MÁJUS 31.- JÚNIUS 27. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK A Rutin-sztori Kényszervállalkozásból szerelemprojekt Superbrands Superbrands díjas a METRO márka Nyári koktélbár Minden, ami egy jó mixhez kell Rutin Garnéla variációk Grillen, pirítva, marinálva METRO Tekered. kevered. tálalod Látványos prémium fogás egyszerűen
KHORIS Putin METRO: Már gyerekkorodban is séfnek készültél? Pallag Dávid: Azt nem mondanám. Általánosban informatikai suliba jártam, aztán a képzőművészet, grafikai tervezés, 3D grafika kezdett el érdekelni – ezekhez azonban hiába vonzód- tam, sajnos semmi érzékem nem volt hozzájuk. Nem vettek fel egyik kinézett képző intézménybe sem. Anyámék félig-meddig viccesen azt mondták, hogy ha már fennáll a veszélye, hogy soha nem lesz egy normális nő mellettem, akkor legalább ne haljak éhen: iratkozzak be a vendéglátóipariba. Kiderült, hogy ehhez viszont jó érzékem van. Hát így lettem séf. A Rutin Gasztrolubickoló Budaörs egyik legfiatalabb étterme: 2020 decemberében nyitotta meg feleségével a fiatal séftehetség Pallag Dávid. A kényszervállalkozásnak indult, ma már szerelemprojektnek számító Rutin üstökösként emelkedett a pandémia bizonytalan gazdasági környezetéből egészen a 2022-es Michelin Guide-ajánlásig. A tulajdonos- f Pallag Dáviddal beszélgettünk. METRO: Hogy jött a saját étterem? P. D.: Úgy, hogy mégiscsak lett egy normális nőm, aki az élet minden területén társam, szövetségesem. A Rutin tu- lajdonképpen egy kényszervállalkozás volt. Elvesztettem a pandémia miatt a munkámat, és csak nevetséges ösz- szegekért találtam volna helyette mást, hiszen senki nem keresett munkaerőt. A feleségemmel mindent egy lapra tettünk fel, és megnyitottuk a saját éttermünket. 2 METRO PALLAG DÁVID, A.RUTINOS” METRO: Miért éppen Rutin lett az étterem neve? P. D.: Szeretek játszani a szavakkal, éppen úgy, mint az ételekkel, alapanyagokkal. Tetszett a rutin szóban, hogy amikor kimondom, két angol kifejezés is kihallik belőle: a root (gyökér) és a teen (tinédzser, fiatal). Ez a szóösszeté- tel így azt is jelenti nekem, hogy a fiatalok visszanyúlnak a gyökerekhez, amiből nagyszerű dolgok születnek. De a névadás hátterét már annyiszor kellett elmagyarázni, hogy rá kellett jönnöm, a többletjelentése egy személyes ügy. A Rutin viszont megmaradt a hely nevének. METRO: Mi kellett ahhoz, hogy beinduljon és ismert legyen az éttermed? P. D.: Mi magunk kellettünk. Szó szerint, hiszen annyira őszinte a gasztronómia, amit kínálunk a közönségnek, hogy a vendéglátás mint olyan, új értelmet nyer benne. Nincs olyan étel, alapanyag, amit meg ne kóstolnánk és nem fogyasztanánk el magunk is szívesen. WWW.METRO.HU