METRO.HU 15-16 2023. JÚLIUS 26.- AUGUSZTUS 22. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin Superbrands Superbrands díjas a METRO márka A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Csináljuk a fesztivált! Trendek a fesztiválpiacon Mexikóra hangolva: Taco és fajitas A bárpult ikonjai: Reflektorfényben a koktélok Parázs hangulatban: BBQ és grill kellékek
METRO CSINÁLJUK A FESZTIVÁLT! Új szelek fújnak a fesztiválpiacon a vendéglátós trendeket illetőleg. A METRO kora tavasz óta folyamatosan kapcsolatban van a fesztiválokon szerepet vállaló vendéglátósokkal, és nemzetközi minták is rendelkezésre állnak, így többé-kevésbé megjósolható, mi várható és ajánlható a fesztiválok kínálatában idén nyáron. #1 FOOD COURT Míg korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fesztivál területén elszórtan helyezkedtek el a vendéglátóipari egységek, ezeket most az energia- és vízellátás, vala- mint az étel eredetű szennyeződések lokalizálása miatt egy csokorban, úgynevezett ételudvarokban találhatjuk meg. Az ételudvarokhoz magasabb higiéniai elvárások és megoldások társulnak, ami a fogyasztói bizalmat erősíti. 2 #2 VIPIGÉNYEK A Z generáció tagjai nem a lefelé fogyasztást, hanem a kevesebb fogyasztást választják megnövekedett költ- ségeik visszafogására a jelenlegi gazdasági környezet- ben. A fesztiválokon a VIP-jegyek létező, és egyre nö- vekvő igényt elégítenek ki: a nagy európai fesztiválokon a felmérések szerint akár 10% -ot is kitehet az arányuk az értékesített jegyeken és bérleteken belül. Ebből egyene- sen következik, hogy a fesztiválokra is betörnek a tehe- tős fiatalok által kedvelt gourmet helyek bisztró-szerű ételeikkel. #3 KEVESEBB HÚS, TÖBB EGÉSZSÉG AZ generációsok érezhetően kevesebb húst fogyasztanak felmenőikhez képest, és szinte alap elvárásaik között van az egészséges táplálkozásra való igény. A fesztiválokon árusító konyháknak ezért alkalmazkodni kell az igényeik- hez azáltal, hogy fast-food kínálatukba vegán és egész- séges alternatívákat is beemelnek: például gluténmentes hamburgerzsemlét, vegán hamburgert vagy hotdogot, ropogós, csípős karfiolrózsát. #4 SUPERBOWLS! Egyértelmű trend az ázsiai eredetű bowl-ételek és a teljes értékű, tápláló superfoodok terjedése is. A színes, egész- séges alapanyagokból készült, jellegzetes mély tálkában kínált bowlokat akár menet közben is, egyetlen evőesz- közzel (villával vagy evőpálcikákkal) is elfogyaszthatja a fesztiválozó. #5 ALKOHOLMENTES ITALOK Érdekes fejlemény, hogy a fiatalok körében csökkent az alkoholfogyasztás, illetve a mennyiségtől ezen a terüle- WWW.METRO.HU