METRO.HU 15-16 2023. JÚLIUS 26.- AUGUSZTUS 22. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin Superbrands Superbrands díjas a METRO márka A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Csináljuk a fesztivált! Trendek a fesztiválpiacon Mexikóra hangolva: Taco és fajitas A bárpult ikonjai: Reflektorfényben a koktélok Parázs hangulatban: BBQ és grill kellékek
METRO CSINÁLJUK A FESZTIVÁLT! Új szelek fújnak a fesztiválpiacon a vendéglátós trendeket illetőleg. A METRO kora tavasz óta folyamatosan kapcsolatban van a fesztiválokon szerepet vállaló vendéglátósokkal, és nemzetközi minták is rendelkezésre állnak, így többé-kevésbé megjósolható, mi várható és ajánlható a fesztiválok kínálatában idén nyáron. #1 FOOD COURT Míg korábban az volt a bevett gyakorlat, hogy a fesztivál területén elszórtan helyezkedtek el a vendéglátóipari egységek, ezeket most az energia- és vízellátás, vala- mint az étel eredetű szennyeződések lokalizálása miatt egy csokorban, úgynevezett ételudvarokban találhatjuk meg. Az ételudvarokhoz magasabb higiéniai elvárások és megoldások társulnak, ami a fogyasztói bizalmat erősíti. 2 #2 VIPIGÉNYEK A Z generáció tagjai nem a lefelé fogyasztást, hanem a kevesebb fogyasztást választják megnövekedett költ- ségeik visszafogására a jelenlegi gazdasági környezet- ben. A fesztiválokon a VIP-jegyek létező, és egyre nö- vekvő igényt elégítenek ki: a nagy európai fesztiválokon a felmérések szerint akár 10% -ot is kitehet az arányuk az értékesített jegyeken és bérleteken belül. Ebből egyene- sen következik, hogy a fesztiválokra is betörnek a tehe- tős fiatalok által kedvelt gourmet helyek bisztró-szerű ételeikkel. #3 KEVESEBB HÚS, TÖBB EGÉSZSÉG AZ generációsok érezhetően kevesebb húst fogyasztanak felmenőikhez képest, és szinte alap elvárásaik között van az egészséges táplálkozásra való igény. A fesztiválokon árusító konyháknak ezért alkalmazkodni kell az igényeik- hez azáltal, hogy fast-food kínálatukba vegán és egész- séges alternatívákat is beemelnek: például gluténmentes hamburgerzsemlét, vegán hamburgert vagy hotdogot, ropogós, csípős karfiolrózsát. #4 SUPERBOWLS! Egyértelmű trend az ázsiai eredetű bowl-ételek és a teljes értékű, tápláló superfoodok terjedése is. A színes, egész- séges alapanyagokból készült, jellegzetes mély tálkában kínált bowlokat akár menet közben is, egyetlen evőesz- közzel (villával vagy evőpálcikákkal) is elfogyaszthatja a fesztiválozó. #5 ALKOHOLMENTES ITALOK Érdekes fejlemény, hogy a fiatalok körében csökkent az alkoholfogyasztás, illetve a mennyiségtől ezen a terüle- WWW.METRO.HU
POLLO BAK Pla de canal, cebolla confiados VEGANA ligo sarverduras, espécies y humus de albahaca ten is elmozdulás történt a minőség irányába. Az alko- holmentes sörök, koktélok, sőt, az alkoholmentes borok felsorakoztak a klasszikus buliitalok mellé. A csökkentett alkoholtartalmú italoknak is nagyobb a keletje, ezekből persze többet isznak a fesztiválozók. #6 ÚJ KÁVÉKULTÚRA A kávé immár több, mint élénkítő hatású ital: egyre nagyobb szerephez jutnak a kávézás közben felfede- zett ízek, a kávékoktélok és a kávékülönlegességek. A presszókávé mellett megjelentek a gyümölcsös ízű, jéghideg nyári long drinkként fogyasztott hidegen csa- polt (cold brew) kávék is. A kávé ízesítésére a fiatalok immár magától értetődőnek tartják a laktózmentes tej, illetve a növényi tejalternatívák rendelkezésre állását. 3 #7 DIGITÁLIS MEGOLDÁSOK Részben a hatékonyság növelésére, részben a mun- kaerőhiány enyhítésre terjednek el az automata vagy robotizált rendszerek, illetve a rendelést, átvételt és a fizetést gördülékenyebbé tevő digitális rendszerek és okostelefonos alkalmazások a fesztiválok vendéglátó- helyein is. A Z generáció életének egy része a közösségi oldalakon zajlik, az élelmes vendéglátós ezért ügyel arra, hogy ott is találkozhasson a vendégeivel: akár csak Insta- kompatibilis tálalással, akár fesztiválra szabott közösségi média-akciókkal. #8 ZÖLDEN AZ IGAZI! A környezettudatosság hívószó lett a fesztiválpiacon, és gyakran nemcsak a résztvevők, hanem a fesztiválszer- vezők szabják a vendéglátósoknak feltételként a lebomló csomagolás, tálaló- és evőeszközök, fenntartható alap- anyagok alkalmazását, illetve az újrahasznosításra épülő hulladékkezelést. #9 A KÉK ARANY A tavaly megtapasztalt extrém aszályos időszak tovább erősítette a vendéglátásban is kitapintható blue thinking trendjét. Kevesebb vízpazarlásra, tudatosabb vízhaszná- latra, több palack- utántöltő helyre, víztakarékos készü- lékek használatára számíthatunk. +1 KÁOSZKONYHA A meghökkentő ételkombinációkra és extravagáns tálalásra építő trendnek köszönhetjük többek között a ramenburgert vagy a nutellás lasagnét. Hogy múló őrület, vagy tartósan megmaradó irányzat, azt majd az idő megmondja. METRO NAGYKERESKEDELEM
RIOBA -14 ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! APERITIVO alk.: 11% V/V 11/db 4 db esetén 1 db: 1849,61 2349,- 4 db: 9396,- 2 db esetén 1 db: 2298,43 2919,- 2 db: 5838,- 1 db: 3385,04 4299,- METRO PROFESSIONAL -1 TOBBET OLCSÓBBAN! 6 csomag esetén 1 csomag: 4904,7² EGY KOKTÉLT? BÁRMIKOR! CERUNA POHÁR Csz.: 163472 • 47 cl • Hőálló 6 db/csomag METRO Megbízható, profi igényekre szabott termékek 3 csomag esetén 1 csomag: 5 298,43 1 csomag: 5999,2¹ 6229,- 6729,- 7619,- 6 csomag: 37373,96 3 csomag: 20187,02 1db: 1269,84 1 db: 1038,17 1 db: 1121,50 METRO PROFESSIONAL PAPÍR SZÍVÓSZÁL KOKTÉLOKHOZ 145×6 mm-es 250 db/csomag 1 csomag: 951,97 1209,- 1 db: 4,84 PAPER STRAWS FOR COCKTAILS 0 250 x 145 mm, 0.6mm BIODEGRADABLE Legyen az egy pörgős buli vagy egy baráti beszélgetés, egy finom koktél mindig remekül beilleszkedik a társaságba. Javában dübörög a nyár és vele együtt a fesztiválszezon is, ebben az időszakban a koktélok is igen nagy népszerűségnek örvendenek. Elkészítésük igazi művészet, különlegességük titka a minőségi alapanyagokban és egyedi megjele- nésükben rejlik. Nálunk megtalálsz mindent, ami egy fantasztikus koktél elkészítéséhez szükséges. Legyenek azok a minőségi alkoholok, likőrök és szirupok, akár egy turmixgép vagy shaker, továbbá a szervírozás elmaradhatatlan kellékei, a koktélkelyhek, szívószálak, sőt különböző díszítőelemek is. Fedezd fel választékunkat! WWW.METRO.HU
GIM1026B JÉGKOCKAKÉSZÍTŐ GÉP Csz.: 264888 • Rozsdamentes gépház • Léghűtéses •Jégtároló kapacitás: 6 kg • Jégkészítő kapacitás: 26 kg/nap • Energiafogyasztás: 0,207 kWh/kg • Tápfeszültség: METRO PROFESSIONAL 220-240 V • Méret: 514x655x420 mm 1 db: 157 472,44 199 990,- RIOBA 1 db: 2361,4² 2999,- 1kg: 2272,- 5 PÜRÉ többféle 1,32 kg/db 12 db esetén 1 db: 2597,64 6 db esetén 1 db: 3299,- 12 db: 39588,- RIOBA KORONÁS ÍZESÍTETT SZESZESITALOK többféle | alk.: 33% V/V | 11/db +Betétdíj: 81,99 Ft/db| +Rekeszdíj: 1397 Ft SZIRUP többféle 0,7 l/db SAR PURES 1db: 2755,¹² 3148,82 3499,- 3999,- 6 db: 20994,- 6 db esetén 1 db: 1180,³ 32 1499,- 6 db: 8994,- 11:2141,- – 2.998 3 db esetén 1 db: 1574,⁰2 1999,- 3 db: 5997,- 11:2856,- RIOBA 1 db: 1 db: 2203,94 2799,- 11: 3999,- ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! -W TOBBET OLCSÓBBAN! 3306,30 4199,- 11:5999,- 170w 1 ÉV GARANCIA KORTE 11 METRO PROFESSIONAL alk.: 35% V/V 0,7 l/db 220-240 V .479x225x243 mm TRIPLE SEC KOKTÉLLIKŐR 1 db: 47 236,²² 59 990,- GBB1000 TURMIXGÉP* Csz.: 279846 • 3 penge •Eltávolítható edény fogóval KORONÁS VODKA alk.: 37,5% V/V | 11/db +Betétdíj: 81,99 Ft/db +Rekeszdíj: 1397 Ft 12 db esetén 1 db: 2912,60 3699,- 12 db: 44388,- RIOBA 3 db: 5577,- 1 kg: 4426,19 METRO Chef 1101,57 1399,- RIOBA *A budakalászi áruházunkban a termék nem kapható 1 db: LIME 1 kg/háló 750 g/db Töltőtömeg: 420 g/db 2361,4² 2999,- 11:4284,- ŐSZIBARACK KOKTÉLLIKŐR alk.: 17% V/V 0,7 l/db 6 db esetén 1 db: 1 db: 3070,⁰8 3621,26 3899,- 4599,- 6 db: 23394,- KOKTÉLCSERESZNYE 2 db: 4098,- 1 kg: 4878,57 TÖBBET OLCSÓBBAN! 3 db esetén 1 db: 1463,78 2 db esetén 1 db: 1 db: 1613,3⁹ 1896,85 1859,- 2049,- 2409,- 1kg: 5735,71 W TOBBET OLCSÓBBAN! ÚJ 2₁ nettó ürtartalom 1500 W 1 ÉV GARANCIA VODKA AR. 3131 AT METRO NAGYKERESKEDELEM
6 METRO Chef 1db: METRO Chef aro 3304,24 3899,- 1db: 3929,- SZELETELT GOUDA SAJT 1 kg/db 500g Ismerd meg saját márkáinkat! 4990,- 1kg: 9980,- – SZELETELT PROSCIUTTO CRUDO 500 g/db METRO Chef METRO Chef GOUDA 48% FETT LTR. FAT LD.M. PRODUCED IN THE NETHERLANDS Specialità Italiona PROSCIUTTO CRUDO 11300 40 Producto con came colfut A METRO Chef METRO Chef SPAGHETTI PROTEIN 13,5% 3 kg/db METRO Chef 3ka 1 db: 2286,68 2899,- 1 db: 3361,42 4269,- 1 kg: 4615,13 METRO Chef – Pasta Italiana di qualita inperiore ARTICSÓKA NEGYEDEK 1540 g/db töltőtömeg: 925 g SPAGHETTI PASTA DI SEMOLA DI GRANO DURO C METRO Chef RIOBA CARCIOFI ALLA CONTADINA IN OLIO WWW.METRO.HU
7 NÁDUDVARI NATÚR VAJKRÉM 1kg/db 1 db: 3306,30 4199,- – 1 db: PETTI HÁMOZOTT EGÉSZ PARADICSOM 2500 g/db 2983,46 3789,- 1 kg: 1515,60 ALPRO MANDULA ITAL 11/db 1 db: 881,10 1119,- Spórolj saját márkáinkkal! = de com Nádudvari natur vajkrém SEEEEE 1kg 16 TOSCANA ITALIA Petti I SUCCOSI POMODORI PELATI 100% POMODORO ITALIANO alpro ALMOND -40%* -27% -20%* METHO VAJKRÉM 1L METRO Chef ITALIAN PEELED TOMATOES POMODORI PELATI METRO Chef B Veggie ALMOND VO * A kedvezmény% feltüntetése mindig a bruttó egységárak alapján történik! További ajánlatainkat keresd áruházainkban! METRO Chef METRO Chef METRO Chef NATÚR VAJKRÉM 1 kg/db 1 db: 2117,80 2499,- HÁMOZOZTT PARADICSOM 2500 g/db 1 db: 2156,6⁹ 2739,- 1 kg: 1095,60 VEGGIE BIO MANDULA ITAL 11/db 1 db: 704,7²2 895,- METRO NAGYKERESKEDELEM
Hozzávalók 4 személyre: • 800 g érlelt marha fartő (4 szeletre vágva) •5 g fokhagyma por •5 g római kömény •10 g piros paprika •5 g chipotle paprika • 0,5 g örölt fahéj • 0,5 g szegfűszeg • 10 g cukor • 1 db lime leve • 1 db piros kaliforniai paprika (vékony csíkokra vágva) • 1 db sárga kaliforniai paprika (vékony csíkokra vágva) . 1 db zöld kaliforniai paprika (vékony csíkokra vágva) • 1 fej vörös hagyma (félkarikákra vágva) • olaj • Só • 200 g guacamole • 100 g cheddar sajt (vékony csíkokra vágva) • 200 g 20%-os tejföl • 20 g friss koriander (összeaprítva) • 4 db tortilla lap (serpenyőben megmelegítve) METRO MARHA FAJITAS Elkészítés: A fartő szeleteket a száraz fűszerek és a cukor keveréké- vel alaposan dörzsöljük be és tegyük félre, majd 30 perc elteltével a lime levével egészítsük ki a hús pácolását. Ezt követően forró serpenyőben, kevés olajon süssük közepes (medium) fokozatig. Tálalás előtt a megsült húst rácsra helyezve pihentessük 3-4 percig. A hús pihentetése közben pirítsuk meg a csíkokra vágott kaliforniai paprikákat és a hagymát, ügyelve arra, hogy a paprika roppanós maradjon. Tálaláshoz a húst rostjaira merőlegesen vágjuk vékony szeletekre. Végül a serpenyőben átmelegített tortilla lapokat meg- töltve a hússzeletekkel, roppanósra pirított paprikával, kiegészítve guacamoleval, cheddar sajttal és tejföllel, ap- róra vágott friss korianderrel megszórva tálaljuk. WWW.METRO.HU
POCO LOCO TORTILLA WRAPS 6 db/csomag 370 g/csomag 1 csomag: 1227,97 1449,- 1 kg: 3917,- METRO Chef 1 db: 2361,- 2999,- METRO Chef -1 TOBBET OLCSÓBBAN! METRO Chef AVOKÁDÓ PÉP 1kg/db 1 db: 471,65 4 db esetén 1 db: 1999,- 2539,- 4 db: 10156,- 1 kg: 1016,- 9 599,- 1 db: 599,- Poco Oco 3 FÉLE PAPRIKACSÍK 2,5 kg/db 2 db esetén 1 db: 2157,- 2739,- 2 db: 5478,- 1 kg: 1096,- ÉRETT AVOKÁDÓ 1 db WRAPS original 24 1000 ge 1 db: 2598,- 3299,- 1 kg: 1320,- 510g AOP ON REA 2,5 kg 1db MIXED PEPPER STRIPES METRO Chef ** POCO LOCO SZÍNES TORTILLA Répás vagy céklás 370 g/db 2755,¹2 3499,- 1 kg: 3499,- 1 csomag: 1439,83 1699,- 1 kg: 4592,- METRO Chef 1 db: 2519,- 3199,- METRO Chef -1 ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! GUACAMOLE 1 kg FELEZETT AVOKÁDÓ 1kg/db GUACAMOLE GUACAMOLE MILD AVOKÁDÓ KOCKÁK 1 kg/db 1 kg 4 db esetén 1 db: 2157,- 2 db esetén 1 db: 1 db: 2322,- 2795,- 2739,- 2949,- 3549,- 4 db: 10956,- 2 db: 5898,- METRO Chef 6 carrot WRAPS AVOCADO-HALFTEN AVOCADO HALVES METRO Chef 1 db: 2755,¹² 3499,- 1kg: 3499,- 370 ge 1 kg METRO Chef AVOCADO-WORFEL AVOCADO CUBES CSIPŐS GUACAMOLE 1 kg METRO NAGYKERESKEDELEM