back to top
0.6 C
Magyarország

Metro Horeca Akciós Újság 2023.08.23. Szerdától

Érvényesség kezdete:
20230823
Érvényesség Vége:
20230919

Közzétéve:

Megosztás:

    METRO.HU 17-18 2023. AUGUSZTUS 23.- SZEPTEMBER 19. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin Superbrands Superbrands díjas a METRO márka A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Menza másképp Trendek a közétkeztetésben Kantinoknak ajánljuk! Nagyobb hatékonyság saját márkáinkkal Régi ismerős új köntösben: Finomfőzelék Popeye is ezt enné! Spenótfőzelék halfilével

    MENZA TRENDEK. TRENDI MENZÁK Magyarországon 3500 közétkeztető főzőkonyha van, s az itt készült ételeket közel 6000 helyen tálalják, működésük pedig legalább egymillió embert érint közvetlenül. A menzák és kantinok világáról Zoltai Annával, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Szövetsége (KÖZSZÖV) elnökével beszélgettünk. MILYEN LEHETŐSÉGEK REJLENEK A KÖZÉTKEZTETÉSBEN? Zoltai Anna: A közétkeztetés a népegészségügy és a fenn- tarthatósági érzékenyítés egyik zászlóshajója lehetne. A gyerekek pl. itt szerzik meg első élményeiket a vendéglá- tóiparról, sokan itt tanulják meg az étkezési kultúra alapjait is. Nagyon sok múlik azon, hogy milyen benyomás éri őket a „,menzán”. Ugyanígy óriási potenciál van a kórházakban és idős- otthonokban működő konyháknak az egészségvédelemben. MILYEN SZEREPET VÁLLALT A KÖZSzöv? Zoltai Anna: A KÖZSZÖV egy szakmai civil szervezet és a szak-mai érdekképviselet mellett a közétkeztetés színvonalának eme- lését, a tagok tájékoztatását, képzését tartja elhivatásának. A tagjaink elkötelezettsége és mérhetetlen lelkesedése viszi előre a szervezetünket. Programjainkkal többek között arra törekszünk, hogy a közétkeztetés elnyerje az őt megillető rangot a vendéglátásban, folyamatosan közvetítünk kor- szerű ismereteket, trendeket, például a szezonalitásról vagy az alapanyagokról, konyhai technológiákról. Közétkeztetési szakácsversenyeink, melyeket a METRO is támogat, egész Európában egyedülállóak. 2 MIT LEHET ÁLTALÁNOSSÁGBAN MONDANI A MAGYAR KANTINOKRÓL? Zoltai Anna: Magyarországon jellemző, hogy nem mindig ott tálalnak, ahol főznek, és ez bizonyos technológiai kötöttsé- gekkel jár. Különbséget kell tenni munkahelyi kantinok és az intézményi közétkeztetési feladatokat ellátók között: előbbiek általában fejlettebb konyhákkal rendelkeznek, jól el vannak látva modern – akár csúcstechnológiai szintű – berendezésekkel. Az intézményi étkeztetésben viszont máig vannak hagyományos „üstös” felszerelésű konyhák. Szerencsére egyre több helyen felismerik, hogy nem elég „jól” vagy ,,kiadósan” főzni, hanem a tálalásra, az alapanyagok használatára is figyelmet kell fordítani. MILYEN TRENDEK VANNAK JELEN EBBEN A SZEKTORBAN? Zoltai Anna: Mivel a munkahelyi vendéglátás piaci ala- pon működik, az intézményi étkeztetés pedig jelentős részben állami forrásból, nagy a szórás a területen. A gyermekétkeztetésben nagyon nehéz trendeket meghatározni, vagy egyáltalán tetten érni, hiszen a kí- nálatot jogszabály szabja meg. A külsőségekben, akár WWW.METRO.HU

    ZOLTAI ANNA tálalásban, akár éttermi berendezésben azonban érzé- kelhetőek változások, például megjelentek a fiatalok íz- lésvilágához igazodó, trendi módon berendezett étkezők. A KÖZSZÖV munkájának köszönhetően ma már jelen van fenntartható közétkeztetésre törekvés is, ami elsősorban az élelmiszerhulladék csökkentésére irányul. Ehhez tudni kell, hogy a közétkeztetés nagyon sokba kerül. Idén az állam több, mint 101 milliárd forintot fordít rá, és ehhez jön még a szülői befizetés és az önkormányzati hozzájárulás. Tavaly a költségek 57%-a az államra, 22 %-a szülői befizetésekre, 18%-a pedig az önkormányzati, fenntartói hozzájárulások- ra esett. Nagyon nem mindegy, hogy ebből mennyi megy a kukába – mert jelenleg a megfőzött mennyiség 20-27%-a hulladékként végzi. MONDANÁL PÉLDÁKAT A FENNTARTHATÓ KÖZÉTKEZTETÉSRE? Zoltai Anna: A svédasztalos, kínálópultos gyermekétkezte- tési gyakorlat nagyon szép eredményeket tud felmutatni az élelmiszerhulladék csökkentésében. Pszichológiai kutatások is alátámasztják, hogy a szabadszedés mellett a fogyasztási kedv megnő, ezáltal a hulladékképződés csökken, és szinte elenyésző lesz. A szabályozás szintjén a rövid ellátási lánc 3 irány történt elmozd , ami a helyi beszállítóknak kedvez. Megjelent a húsmentesség gondolata is: a Hungast, a legnagyobb közétkeztető bevezette a pénteki húsmentes napot – szerencsére az előírások megengedik, hogy a fe- hérjebevitelt más állati eredetű fehérjeforrásból biztosítsa a szolgáltató (pl. tojás, tejtermék). A közétkezést igénybe vevők között már 3-5% a diétás étkezést igénylők aránya. Ők szakorvosi igazolással vehetik ezt igénybe. MILYEN KIHÍVÁSOKKAL KELL MEGKÜZDENI A KÖZÉTKEZTETÉSBEN? Zoltai Anna: A munkaerőhiány nagyon aggasztó, hiszen a közétkeztetésben dolgozók nincsenek úgy megfizetve, mint a piaci helyek munkavállalói, miközben megterhelő munkát végeznek. Nyári vendéglátós munkával próbálják kipótolni a keresetüket. Legtöbbjüket mégis helyén tartja a vendégkör, hiszen a közoktatásban a gyerekek, az idősotthonokban pedig az idősek hálás közönség tud lenni. Állandó, úgy tű- nik egyelőre megoldhatatlan kihívás a rendelet szerinti táplálkozási előírások és a fogyasztók igényeinek eltérése. Különösen nagy gondot jelent az ételek sótartalmára vonat- kozó határérték, amely a jelenlegi élelmiszer környezetben betarthatatlan. METRO NAGYKERESKEDELEM

    Fedezd fel aro Kiváló minőségű és praktikus saját márkás eszközeink ideális választást jelentenek a kantinok szá- mára a konyhai előkészítéstől a tároláson át egészen a szervírozásig. Egyszerű kezelhetőségük és tartósságuk révén hosszú távon is megállják a helyüket. Széles normál vagy akár sütésre-főzésre előkészített élelmiszerválasztékunkkal pedig könnyedén és gazdaságosan szolgálhatod ki vendégeidet, akik garantáltan elégedettek lesznek a minőséggel és az ízletes ételekkel. • 6 db/csomag -1 TÖBBET OLCSÓBBAN! 4 csomag esetén 1 csomag: 1400,” whith VIZES POHÁR Csz.: 167649 •27 cl METRO METRO 4 csomag: 7116,- 1 db: 296,50 PROFESSIONAL Chef 2 csomag esetén 1 csomag 2 csomag: 3838,- 1 db: 319,83 VAGY ISKOLAI ÉTKEZDE? ÜZEMI KONYHA Saját márkás termékkínálatunkkal segítségedre leszünk. aro vagy aro márkajelzéssel ellátott termékeinket! PORCELÁN TÁNYÉROK Csz.: 944678, 944685, 944790 20 cm/215,5 cm/24 cm • 6 db/csomag METRO PROFESSIONAL 1 csomag: 1 csomag: 2354,33/-tól 3456,6⁹ 1511,02 1810,24 1779, 1919,- 2299,- 2990,-/-tól 4390,- 1 db: 383,17 1 db: 498,33/-tól MERŐKANÁL Csz.: 957124 • Rozsdamentes • 0,551 49 cm 1 db: aro EVŐESZKÖZ KÉSZLET TARTÓBAN Csz.: 126996 • 4×50 db + evőeszköz tartó/ csomag 1 csomag: 14952,76 18 990,- WWW.METRO.HU

    METRO Chef GOMBA 1 kg/db 1 db: 1 kg 1 db: 1968,- 2499,- aro PANÍROZOTT CSIPERKE 3148,82 5 aro 3999,- 1 kg: 2227,85 PANIERTE CHAMPIGNONS BREADED WHITE MUSHROOMS TV, A ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! Chef ANANÁSZ DARABOK 3000 g/db Töltőtömeg: 1795 g CSEMEGEUBORKA Töltőtömeg: 2200 g Pineapple Pieces Ananastick IN LIGHT SYRUP LEICHT GEZUCKERT 9-12CM 4100 g/db 6 db esetén 1 db: 1605,51 2039,- 6 db: 12234,- 1 kg: 926,81 METRO Chef 3 db esetén 1 db: 1747,24 2219,- 3 db: 6657,- 1 kg: 1008,63 – ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! Csemege- uborka 41009 +-120M 2200 4 db esetén 1 db: 4745,- 5599,- 4 db: 22396,- 1 kg: 2240,- RÁNTOTT TRAPPISTA SAJT 2,5 kg/db 1 db: 1802,36 2289,- 1 kg: 1040,45 aro 2,5 kg GYORSFAGYASZTOTT RÁNTOTT TRAPPISTA SAJT Chef PANIROZOTT, ELOSUTOTT, 3 db esetén 1 db: 1 db: 6160,- 5109,- 6029,- 7269,- 1 kg: 2908,- 3 db: 18087,- 1kg: 2412,- VÖRÖS KIDNEY BAB Töltőtömeg: 1500 g 1 db: 1400,7⁹ 1779,- 1 kg: 1186,- 2495 g/db aro -W TÖBBET OLCSÓBBAN! FORMAZOTT Vörös kidney bab 3 db esetén 1 db: 2991,33 3799,- 3 db: 11397,- 1 kg: 760,- aro * A METRO Chef -W TOBBET OLCSÓBBAN! aro 3 db esetén 1 db: 4196,- 5329,- 3 db: 15987,- 1 kg: 1066,- 14 TOBBET OLCSÓBBAN! Laro dig ÉTKEZÉSI TARKABAB 5 kg/db Termény Töltőtömeg: 2200 g 3 db esetén 1 db: 2597,64 3299,- 3 db: 9897,- 1 kg: 1499,55 4 TOJÁSOS SZÁRAZTÉSZTA többféle 5 kg/db 2 db esetén 1 db: 1 db: 3345,67 3896,85 4249,- 4949,- 2 db: 8498,- 1 kg: 990,- 1 kg: 850,- 4000 g/db 2 db esetén 1 db: 4960,- 6299,- FEKETE SZELETELT OLAJBOGYÓ SZÁRAZTÉSZTA @x 2 db: 12598,- 1 kg: 1260,- SZÁRAZTÉSZTA 40 aro 1 db: 2 db esetén 1 db: 2936,22 3729,- 2 db: 7458,- 1 kg: 1695,- 5 KG 1 db: 6062,20 7699,- 1 kg: 1540,- Whole Olives Ganze Oliven IN BRINE IN LAKE 1 db: 3621,26 4599,- 1kg: 2090,45 J. Zsemle morzsa aro ZSEMLE- MORZSA Csz.: 109691 5 kg/db 2449,¹5 2890,- 1 kg: 578,- – aro METRO NAGYKERESKEDELEM

    6 METRO Chef METRO Chef aro 1 db: 1417,- 1799,- 1 kg: 3598,- SZELETELT FÜSTÖLT CSIRKEMELL SONKA 500 g/db -W TÖBBET OLCSÓBBAN! Ismerd meg saját márkáinkat! 3 db esetén 1 db: 2235,43 2839,- 3 db: 8517,- 1 kg: 1135,60 32 DARÁLT ÉDES PAPRIKA 2500 g/db Chuf FÜSTÖLT CSIRKEMELLSONKA 2,5 kg METRO Chef DANUT SACE 0,500 ÉDES PAPRIKA 2 db esetén 1 db: 1 db: 2440,16 2833,86 3099,- 3599,- 2 db: 6198,- 1 kg: 1439,60 1 kg: 1239,60 METRO Chef METRO Chef 1 db: 2598,- 3299,- 1 kg: 1320,- METRO Chef RÁNTOTT KARFIOL 2,5 kg/db 14 ТОВВЕТ OLCSÓBBAN! 5 kg/db 2,5 kg 4 TOJÁSOS CSUSZA SZÁRAZTÉSZTA 3 db esetén 1 db: 4196,- 5329,- 3 db: 15987,- 1 kg: 1066,- RIOBA METRO Chef GYORSFAGYASZTOTT RÁNTOTT KARFIOL PANÍROZOTT 2 db esetén 1 db: 4959,84 6299,- 2 db: 12598,- 1 kg: 1260,- 410 SZÁRAZTÉSZTA 00 Chef TOJÁSOS SZÁRAZTÉSZTA 00 1 db: 6062,20 7699,- 1 kg: 1540,- ** WWW.METRO.HU

    7 NÁDUDVARI TEJFÖL 12% 5 kg/db 1 db: 6168,64 7279,- 1 kg: 1456,- PACIFIC SZAMÓCA DZSEM 3250 g/db 1 db: 4566,¹6 5799,- 1 kg: 1784,- APEROL LIKŐR alk.: 11% V/V 11/db 1 db: 5117,32 6499,- Spórolj saját márkáinkkal! Nádudvari tejfel 12% ADASSIONY MODRA SZAMÓCA Extrabrem 3250g APEROL APERITIVO CARTEL APERIC 5 kg -17% -20%* -34%* Tejföl RTL 125 M 5kg Jkg SZAMÓCA 5kg d SOPERITIVE 3 kg * A kedvezmény % feltüntetése mindig a bruttó egységárak alapján történik! További ajánlatainkat keresd áruházainkban! aro TEJFÖL 12% 5 kg/db 1 db: 5083,⁹⁰ 5999,- 1 kg: 1200,- METRO Chef SZAMÓCA DZSEM 3 kg/db 1 db: 3519,69 4470,- 1 kg: 1490,- RIOBA APERITIVO alk.: 11% V/V 11/db 1 db: 03 3385,⁰ 4299,- METRO NAGYKERESKEDELEM

    Hozzávalók 4 személyre: • 1 csokor friss zsenge sárgarépa • 2 fej karalábé • 150 g cukorborsó vagy zsenge zöldborsó • 1 db közepes brokkoli • 1 kis csokor petrezselyemzöld • 100 g burgonya •50 g vaj • 2 dl tej • Só Receptjeinket IDE kattintva tekintheted meg. 8 Ⓒ FINOM- FŐZELÉK Előkészítés: Tisztítsuk meg a zöldségeket, majd a sárgarépát és a karalábét vágjuk hasábokra, a brokkolit szedjük virágokra, a burgonyát pedig kockázzuk fel. A petrezselyemzöldet vágjuk finomra. Elkészítés: Egy fazékban forraljunk fel 1,5 liter vizet és sózzuk meg. A forrásban lévő sós vízben kezdjük el a feldolgozott zöldségek blansírozását. Ezt a műveletet fajtánként (a répát és a karalábét 1,5-1,5 percig, a brokkolit és a zöldborsót 1-1 percig) végezzük. Ezt követően a kockára vágott burgonyát öntsük fel annyi blansírozásból megmaradt lével, ami ellepi és ebben főzzük puhára, majd pürésítsük teljesen egyneműre. A pürét ízlésünk szerint hígítsuk tejjel és sózzuk. Az így kapott alapban melegítsük át a zöldségeket és végül adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet is. Tálalás előtt vajjal montírozzuk. WWW.METRO.HU

Akciós Újság Feliratkozás

━ Hasonló Újságok

Lidl Ünnepi Deluxe Akciós Újság 2024.11.11. Hétfőtől

LiDL Varázslatos karácsony 20 ÉVE EGYÜTT MINDEN NAP! KÖSZÖNJÜK!. Deluxe termékeinkkel Az árak a dekorációt nem tartalmazzák. Nyomdai hibákért felelősséget nem vállalunk. 11.11. HÉTFŐTŐL Deluxe...

Lidl Szerbia Nonfood Akciós Újság 2024.11.14. Csütörtöktől

LIDL LETAK OD ČETVRTKA 14.11. E Efekat snežnih padavina TV LIVARNO home LED fenjer Dimenzije (uklj. prsten za kačenje): cca 13,5 x 13,5 x...

Lidl Akciós Újság 2024.11.14. Csütörtöktől

LiDL 20 ÉVE EGYÜTT MINDEN NAP! KÖSZÖNJÜK!. 11.14. CSÜTÖRTÖKTŐL 11.20. SZERDÁIG TV-REKLÁMUNKBÓL -31% AKCIÓ CSIGA 8 TOJASUS SZÁRAZTESZIA FRS YOURSO 20 ÉVE EGYÜTT MINDEN...

Lidl Karácsonyi Játékok Akciós Újság 2024.11.14. Csütörtöktől

11.14. CSÜTÖRTÖKTŐL LIDL 20 ÉVE EGYÜTT MINDEN NAP! KÖSZÖNJÜK!. Varázslatos karácsony Játékkatalógus TV-REKLÁMUNKBÓL 11 12 2 ÖRÜLETES LODL AR! 05 °C -18°c 2999 Playtive...

Lidl Nonfood Akciós Újság 2024.11.14. Csütörtöktől

LiDL 20 ÉVE EGYÜTT MINDEN NAP! KÖSZÖNJÜK!. 11.18. HÉTFŐTŐL Ünnepi dekoráció SZUPER ÁR! 6999. LIVARNO home LED-fényfüzér, /db 459147 Ft A Lidl Magyarország Bt....

KOMMENTÁLOM

Please enter your comment!
Please enter your name here