METRO.HU 20 I. 2023. OKTÓBER 1-31. METRO NAGYKERESKEDELEM Gasztro magazin A TE SIKERED A MI SZENVEDÉLYÜNK Biztonságos élelmiszerek A speciális igényekhez Superbrands Márton-napi hangolódás Modern libareceptek Variációk ételszállításra Hőtartó boxtól a csomagolópapírig Majd, ha fagy! Professzionális eszközök a téli vendéglátáshoz
SPECIÁLIS ÉTKEZÉS, EGYEDI IGÉNYEK Egy évtizede még szinte általános hozzáállás volt a vendéglátóiparban, az egészségügyi felelősség hárítása, mondván, nincs kapacitásuk a ,,mentes” fogások elkészítésére, ezekről gondoskodjon az, akinek igénye van rá. Mostanra azonban rég elmúltak azok az idők, amikor a speciális étrendet folytatók kínálat híján egyszerűen nem mentek étterembe. DIÉTA: SZÜKSÉG VAGY KÉNYSZER? 2 A vendéglátóhelyek a közösségi élet fórumaiként nem zárhatják ki a különböző diétát követőket – már csak sa- ját jól felfogott érdekükben sem. Az éttermek rá vannak szorulva a vendégkörre, és a befogadó szemlélet pozi- tív brandet formál. Praktikusan azt, hogy hol egyen egy társaság, a „mentesen” étkező igényei fogják eldönteni. A speciális étkezési igényűek közé tartoznak elsősorban az egészségügyi okok miatt diétázók: a valamely élelmiszer- összetevőre – tej, tojás, glutén – érzékenyek, az élelmi- szerallergiások (pl. csonthéjasok, hal, tenger gyümölcse), a diabétesszel élők, a hisztaminérzékenyek, de bátran ide sorolhatjuk a köszvénnyel vagy a magas koleszterinszint- tel küzdőket is. Nem feledkezhetünk meg a világnézeti okokból, vagy akár környezetvédelmi megfontolásból az állati fehérjéket különböző mértékben kerülőkről: a flexi- táriánusokról, a vegetáriánusokról és a vegánokról sem. TUDTAD? A METRO GASZTROAKADÉMIÁN TÖBBEK KÖZÖTT RENDSZERESEN INDULNAK VEGÁN KONYHAI KURZUSOK! A KÖZÉTKEZTETÉSBEN ELVÁRÁS, DE NINCS NAGY VÁLASZTÉK Egy vendéglátóhely kínálatába a speciális étkezési igények némi odafigyeléssel jól beilleszthetők. A közétkeztetés- ben ez nemcsak lehetőség, hanem kötelesség is, azonban a speciális étrendet csak azoknak biztosítják, akik ezen igényüket orvosi papírral is alátámasztják. Alapesetben gluténmentes vagy cukormentes menüt kérhetnek az iga- zoltan diétára szorulók, akiknek aránya 3-5% a közétkezte- tésben részt vevők között. – tájékoztat Zoltai Anna, a Köz- étkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének WWW.METRO.HU
A METRO FELKÉSZÜLTEN FOGAD JA AZOKAT, AKIK SPECIÁLIS ÉTKEZÉSI IGÉNYŰ VENDÉGEIKNEK BIZTONSÁGOS ÉTELEKET SZERETNÉNEK KÍNÁLNI! en olyan menzák is, amelyek l rendelkeznek, és ezáltal észítését is tudják vállalni. k legnagyobb közétkeztető ket a szolgáltatásában, s ez pes ellátni. FINE DINING: A KOMPOZÍCIÓ A KULCS a fine dining éttermekben lyzet. A megkomponált fo- alapanyagok, hiszen azokat mzőik alapján, ráadásul az a’la carte rendel a vendég, nálnak. Ha ennek az ételsor- a nem felel meg az adott di- ül a vendég számára, annak cepció látja a kárát. Szeren- csére a csúcsgasztronómia nincs híján a kreativitásnak, és folyamatosan alkalmazkodik, kísérletezik a kor kihívásaira reagálva: a gasztronómia világversenyén, a Bocuse d’Oron megjelentek a mentes és vegán versenyszámok, a fine dining éttermekben pedig a vegán degusztációs menük; a vegán konyha ugyanis egyszerre többfajta diétát képes kiszolgálni, hiszen sem tej, sem tojás, sem hús nincs benne. BŐVÜLŐ KÍNÁLAT A repertoár bővítése a vendéglátás minden szintjén megfigyelhető, ám még a legjobb szándékkal sem lehet teljeskörűen kiszolgálni a mentesen étkezők igényeit, ha a vendéglátóhely felszereltsége nem garantálja például a keresztszennyeződések elkerülését. Az éttermek szá- mára mindenesetre egyértelmű előnyt jelent a nyitás a speciális étkezési igényűek felé, hiszen az elégedett ven- dég élő reklámja a helynek, s általa a jövőjükbe fektetnek. METRO NAGYKERESKEDELEM