Érvényesség: 2024. 03. 06-17. Reál R online. ÚJ Reál PAKK magazin húsvéti dekorációval Pénztárca- kímélő húsvéti receptek Falusi Stomargarin 60% zsírtartalmú 2509 Falusi Sütómargarin 60% zsírtartalmú A HÓNAP SZTÁRJA: Falusi Sütőmargarin Falusi Sütőmargarin 60% 250 g 1100 Ft/kg 275 Ft 250g HÚSVÉT – A tavasz ünnepe
Reál 2 Extra online ajánlataink Érvényesség: 2024. 03. 06-17. 379 Ft/10 dkg Bükkfán füstölt hagyományos darabolt szívsonka kg 3790 Ft/kg 439 Ft/10 dkg Falusi Parasztkolbász kg 4390 Ft/kg Real PIZZA HAWA PIZZA HAWAI Reals PIZZA SONKAS Reals PIZZA SZALÁMIS PIZZA SONKAS Reals Negates restés Pizza Gyorsfagyasztott PIZZA SZALÁMIS 959 Ft Chio master Crok Reál online magazin. 2024. március Chio master Crok Chio master Crok 269 Ft Chio Master Crok Pizzás, Sajtos, Hagymás-tejfölös 40g WIS HAMILT ONSTE ENERGY CRO SUGA MONSTER HERGY LERO SUGAR 449 Ft FÜTYÜLOS ONS GYOMDICIO FÜTYÜLOS COKIS MOGYOR 3549 Ft Reál pizza Sonkás, Hawaii, Szalámis, Négysajtos 335-350 g 2740-2863 Ft/kg Monster energiaital többféle 0,51 898 Ft/1 Fütyülős likör Csokis mogyorós, Trópusi gyümölcsös 24,5% 0,5 1 7098 Ft/1
Reál Reál online magazin 2024. március. Itt a Reál húsvéti online magazinja! Eljött a március, és vele a tavasz és a tavasz legnagyobb ünnepe. a húsvét is. Legújabb online magazinunkban 7 db, kizárólag itt meg- jelenő termékajánlattal jelentkezünk, foglalkozunk a húsvéti hagyomá- nyokkal és szokásokkal, a Reál PAKK-ban pedig a húsvéti dekoráció- hoz adunk ötleteket és letölthető sablonokat, hogy ezzel is kíméljük a pénztárcátokat. Ezenkívül megosztunk veletek néhány egyszerűen és gazdaságosan elkészíthető húsvéti receptet is. Reméljük, továbbra is szívesen olvassátok és másoknak is ajánljátok a magazinunkat! Húsvét, a tavasz ünnepe Húsvétról sok minden eszünkbe jut: a tavasz, a feltámadás, a barka, a 40 napos böjt vége, a finom sonka és kalács, a piros tojás, a locsolók, a hosszú hétvége. Ünnep a javá- ból, amire minden évben izgatottan készü- lünk. Tervezgetjük a családi programokat, és írjuk a bevásárlólistát a húsvéti menühöz. Mit is kell tudnunk erről a fontos tavaszi Ünnepről? Mit ünneplünk húsvétkor? A húsvét a keresztény egyház egyik leg- fontosabb eseménye, amikor Jézus feltá- madását ünnepeljük, ugyanakkor a tavasz eljövetelének köszöntése is, gondoljunk csak a rügyező fákra, a bimbózó növé- nyekre, amelyek a természet újjászületését jelzik. Számtalan hagyomány, népszokás, rituálé kapcsolódik hozzá évezredek óta. HÚSVÉTI NYÚL Nincsen húsvét nyuszi nélkül. A húsvéti nyúl jelképe Németországból ered, állítólag Ost- arának, a germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amelyet haragjában nyúllá változtatott. Így kapott helyet a húsvéti ünnepkörben a furcsa nyuszi, ami fészket rak és azt tojásokkal tölti meg. HÚSVÉTI TOJÁS A tojás az élet újjászületésének, termékeny- ségének legősibb jelképe. A tojások festése is igen régi szokás, számtalan módon festhetjük a húsvéti tojásokat, a készen kapható szines tojásfestékektől kezdve a természetes alap- anyagokon át a viaszos írókázásig. HÚSVÉTI BÁRÁNY A húsvéti bárány Jézust, az áldozati bárányt jelképezi, és az ünnep zsidó gyökereire utal, amikor a zsidók az ótestamentumban bárányt áldoztak elsőszülött fiaik megmentésére. BARKA Fontos húsvéti jelkép, a pálmaágakat he- lyettesíti, amelyekkel a nép a Jeruzsálembe bevonuló Jézust üdvözölte. Ennek emlékére szentelik meg a barkát virágvasárnap. A nép- hagyományban a megszentelt barka eresz alá helyezve villámcsapástól őrizte a házat. HÚSVÉTI LOCSOLÁS A húsvéti locsolkodás a rituális megtisztulás jelképe, régebben vidéken vödörszám öntöt- ték a lányokra a friss vizet a fiúk. Manapság a kölnivel való locsolás szokását éljük, bár falun és a néphagyományokat őrző közösségekben még előkerülnek a vízzel teli vödrök. HÚSVÉTI MENÜ Sonka, tojás és kalács. Ez az három finomság egészen biztosan szerepel a család húsvéti asztalán, természetesen számtalan módon elkészítve. Nagypénteken halat eszünk a böjt szokásának megfelelően, aztán húsvét vasár- nap és hétfőn jöhet az igazi húsvéti lakoma. ELNEVEZÉS A húsvét elnevezés a böjti időszak végére utal, mert ekkor lehet újra húst enni. A húsvétvasár- napi szertartásnak része volt a húsvéti ételek megáldása, amely után az emberek siettek haza, mert a néphit szerint a lemaradó még abban az évben meghal, míg az elsőnek ha- zaérő az aratásban is első lesz. A szentelt étel maradványainak varázserőt tulajdonítottak: a tojás héját a kotlós fészkébe tették vagy meghintették a vetést, hogy jégverés kárt ne tegyen benne. SZOKÁSOK Húsvéthétfőhöz fűződő népszokás a locsolás és a festett tojás ajándékozása. A locsolkodás alapja a viz tisztító, termékenységvarázsló ere- jébe vetett hit. A locsolkodó vers és a kölnivel való locsolkodás később terjedt el, ahogy az ajándékot hozó húsvéti nyúl meséje is. A hús- véthétfő régebben a fiatal lányok és legények mulatságainak egyik legfontosabb alkalma, igazi tavaszünnep volt szabadban töltött szó- rakozással, országszerte húsvéti bálokkal.